Οικοσύστημα & Τροφ. Αλυσίδες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ?

Οικοσύστημα ονομάζουμε το σύνολο των οργανισμών που ζουν σε μία περιοχή καθώς και τα χαρακτηριστικά αυτής της περιοχής, όπως η ηλιοφάνεια, η θερμοκρασία, το είδος του εδάφους, οι άνεμοι κ.λπ. Η βασική πηγή ενέργειας του οικοσυστήματος είναι ο Ήλιος. Οικοσύστημα μπορούμε να ορίσουμε ένα δάσος, μία λίμνη, ένα ποτάμι, μία τάξη σχολείου, ακόμα και ολόκληρος ο πλανήτης μας.

Βιοτικά στοιχεία

Είναι το σύνολο των ζωντανών οργανισμών μιας περιοχής.

Αβιοτικά στοιχεία

Είναι οι παράγοντες όπως η βροχή, η ηλιοφάνεια, η θερμοκρασία, το είδος του εδάφους κ.λπ.

Βιβλίο

Οικοσύστημα

Δείτε παραδείγματα οικοσυστημάτων στην σελίδα 52 του βιβλίου.

Βιβλίο

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ?

Είναι μία αλληλουχία οργανισμών όπου ο προηγούμενος αποτελεί τροφική πηγή για τον επόμενο.

Πώς φτιάχνονται οι τροφικές αλυσίδες

Για να φτιάξουμε μία τροφική αλυσίδα, πρέπει πρώτα να μελετήσουμε και να τοποθετήσουμε τους οργανισμούς σε μία σειρά, έτσι ώστε ο ένας να αποτελεί τροφή για τον άλλον. Π.χ. Η παροιμία του λαού: To μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

Διαταραχές στο οικοσύστημα

Στις τροφικές αλυσίδες και στα οικοσυστήματα υπάρχουν και διαταραχές. Κάθε διαταραχή ή κάθε ανθρώπινη παρέμβαση σε ένα οικοσύστημα επηρεάζει έμμεσα ή άμεσα όλους τους οργανισμούς του οικοσυστήματος. Για παράδειγμα, εάν μία επιδημία προκαλέσει τη μείωση του πληθυσμού των λαγών σε μία περιοχή, θα αυξηθεί το πλήθος των φυτών με τα οποία τρέφονται οι λαγοί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, οι λαγοί που θα έχουν απομείνει να βρουν πιο εύκολα τροφή, οπότε θα πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα και το είδος τους θα αυξηθεί πάλι.

Βιβλίο

Τροφική αλυσίδα

Δείτε φυτά που καθορίζουν την ατμόσφαιρα και μάθετε για τις τροφικές αλυσίδες στην σελίδα 54 του βιβλίου.

Βιβλίο